Τι αξίζει να επισκεφτείτε στην Αμοργό

Άγριο το τοπίο, οδικές διαδρομές που κινούνται συνεχώς πάνω από τη θάλασσα σε ένα ορεινό νησί με βραχώδεις και τραχιές ακτές, πολυτραγουδισμένο από ντόπιους και ταξιδιώτες. Αμοργός όσο μικρή κι αν δείχνει, δεν είναι για μια φορά ούτε για λίγες μόνο ημέρες.

Αξίζει να δείτε

Το Βυζαντινό Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας, προστάτιδας του νησιού, όπου φυλάσσονται σπάνιες εικόνες και χειρόγραφα.

Στη Χώρα βρίσκεται το Βενετσιάνικο Κάστρο, κτισμένο από τον Ιερεμία Γκίζι τον 13ο αιώνα, όπως επίσης η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην αγκαλιά του βράχου. Στο κέντρο της, στο Αρχοντικό του Γαβρά, στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμοργού.

Στα Θολάρια υπάρχει τετράγωνος πύργος που ονομάζεται Βίγλα. Η Παναγία Πανοχωριανή απέχει ένα τέταρτο πεζοπορίας από τη Λαγκάδα και το Βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου μία ώρα περπάτημα από τη Λαγκάδα. Τον αρχαίο βωμό στη θέση προφήτης Ηλίας πάνω από το φαράγγι του Αρακλού στην Αιγιάλη. Βραχογραφίες, έργα ταπεινού καλλιτέχνη, συναντώνται κατά τις οδοιπορίες στα βουνά της Αιγιάλης στο παλιό μονοπάτι προς τη Χώρα. Στην Αρκεσίνη, στη θέση Καστρί, διακρίνονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης.

Παραλίες

Ξεκινώντας από την αγαπημένη μας παραλία θα σας πάμε από τη Χώρα προς τη νότια μεριά του νησιού και amorgos3συγκεκριμένα στην παραλία του Μούρου. Αφού αφήσετε το αυτοκίνητό σας πάνω από την παραλία, θα χρειαστεί να κατεβείτε για πέντε περίπου λεπτά ένα μονοπάτι για να φτάσετε στην παραλία. Στον Μούρο υπάρχουν και δύο υποθαλάσσιες σπηλιές.
Συνεχίζουμε για τη διάσημη από το «Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν στην παραλία της Αγίας Αννας. Βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα και το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας και τα νερά της είναι χωρίς υπερβολή κρυστάλλινα! Για όλους όσοι προτιμάτε το γυμνισμό, εκεί κοντά θα βρείτε το Καμπί.

Θα κινηθούμε και πάλι νότια, ήτοι προς την Αρκεσίνη. Οι παραλίες που θα συναντήσετε εκεί είναι ο Περιβολάς, αμμώδης παραλία μπροστά από το μικρό βραχώδες νησάκι Πεταλίδι, ο Κάτω Κάμπος, γραφικός κόλπος με άμμο και χαλίκι κοντά στην Κολοφάνα, το Αμμούδι, η Παραδείσια και η Καλοταρίτισσα, με την τελευταία να αποτελεί το νοτιότερο κολπίσκο του νησιού απ’ όπου μπορείτε να περάσετε με καΐκι στο πανέμορφο νησάκι Γραμβούσα που βρίσκεται απέναντι.

Αφήνοντας τον λιγότερο γνωστό Νότο με προορισμό τον δημοφιλέστερο Βορρά, με τον όρμο της Αιγιάλης να βρίσκεται στο επίκεντρο, μπορείτε να κολυμπήσετε είτε στην ομώνυμη ενός χιλιομέτρου παραλία είτε πολύ καλύτερα, και αφού όμως αποδεχτείτε το γεγονός ότι θα περπατήσετε αρκετά στη Μεγάλη Βλιχάδα, περίπου μια ώρα πεζοπορίας από τα Θολάρια, στη Μικρή Βλιχάδα, βορειοδυτικά των Θολαρίων, επίσης μετά μισή ώρα πεζοπορίας από το χωριό. Η Ψιλή Αμμος είναι αμμώδης παραλία, όπου θα φτάσετε είτε με λάντζα είτε περπατώντας τριάντα λεπτά από το λιμάνι της Αιγιάλης. Η Λεβρωσσός στο δρόμο προς τα Θολάρια και αυτή (πριν από την Ψιλή Άμμο), ενώ αν έχετε αντοχές αξίζει και το κολύμπι στην παραλία Χάλαρα ύστερα από πεζοπορία μιας ώρας από το χωριό Ποταμός. Λίγο πριν από την Αιγιάλη, όπως την προσεγγίζετε από τη Χώρα, αριστερά θα βρείτε την απάνεμη παραλία του Αγίου Παύλου, ενώ διανύοντας με καΐκι μια απόσταση 300 μέτρων, ακριβώς απέναντι από τον Άγιο Παύλο, μπορείτε να κολυμπήσετε σε μία από τις δύο παραλίες της Νικουριάς, ένα μικρό ακατοίκητο νησί.

Από την πλευρά των Καταπόλων βρίσκεται το Μαλτέζι, με beach bar, ομπρέλες και ξαπλώστρες, προσβάσιμο είτε με λάντζα από τα Κατάπολα είτε από μονοπάτι. Επίσης, κοντά είναι ο Αγιος Παντελεήμονας και οι Πλάκες και ακόμα πιο κοντά το Κάτω Ακρωτήρι πριν συνεχίσετε για τις Φοινικιές και τους Άγιους Σαράντα.